over Oase Netwerk

Een stukje historie: In 1993 werd Stichting Oase opgericht. Deze organisatie begon met het samenbrengen van mensen die met natuurrijk tuinieren bezig waren. Heemtuinders, hoveniers, particulieren ontdekten dat ze niet als enige bezig waren om natuur in de tuin te bevorderen. Een periode met veel uitwisseling, ontmoetingen en excursies volgde. Uit Stichting Oase ontstonden nieuwe organisaties zoals Wilde Weelde, Stichting Springzaad, Vakgroep Heemtuinbeheer (later opgegaan in de SNTP). Ook kwam scholing in de vorm van cursussen en de Opleiding Ecologisch Hovenier tot stand.

Om met meer daadkracht en efficiƫntie samen te kunnen werken is het Oase Netwerk ontstaan. De Stichting Oase is 1 van de partners in het netwerk.

“Six degrees of separation” (letterlijk “zes niveaus van scheiding”) is een theorie die stelt dat een ieder op onze planeet, via een netwerk met zes niveaus, met elkaar verbonden is.

Via een netwerk, met maximaal vijf tussenschakels, is een ieder op onze planeet met elkaar verbonden. Deze hypothese is voor het eerst geopperd door de Hongaarse schrijver Karinthy Frigyes.
Het concept is gebaseerd op het idee dat het aantal kenniskringen exponentieel toeneemt met het aantal schakels in de netwerkketen.” (Wikipedia)

Ooit zagen wij in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem een kunstwerk op een reuze plafond, dat met duizenden puntjes en verbindingslijnen de exponentiele toename van onderlinge netwerkcontacten van mensen verbeelde. Fascinerend!

Helemaal bevatten doen wij het nog niet, maar intrigerend is het idee zeker wel. En al zijn het veel meer schakels of voelt het misschien zelfs benauwend, al die ‘korte lijnen’: mits je in alle vrijheid voor elkaar kiest, lijkt het ons de meest vrije en onafhankelijke wijze van samenwerken, voor individueen net zo zeer als ook voor organisaties, bedrijven, of bewegingen onderling.